Rinus

Trainer1 2
19408813

Vier kwaliteiten van de succesvolle trainer-coach

Je kunt jouw rol als trainer op je eigen manier invullen, waarbij je natuurlijk rekening houdt met de verenigingsregels. Het is zelfs van belang dat je er veel van jezelf in stopt, dat draagt eraan bij dat jij dit met plezier zult blijven doen.

Voor het succesvol begeleiden van je spelers zijn er vier belangrijke kwaliteiten waar je op kunt terugvallen en die iedereen in zich heeft. Deze kwaliteiten gebruik je voor, tijdens en na de training en de wedstrijd, binnen en buiten het veld. Het zijn:

  • Structuur bieden: afspraken maken en handhaven.
  • Stimuleren: motiveer en coach je spelers positief.
  • Individueel aandacht geven: geef elke speler aandacht.
  • Verantwoordelijkheid geven: maak je spelers zelf verantwoordelijk.
JVBP

Dit onderdeel gebruikt cookies

Wat zijn de vier trainerskwaliteiten?

Meer informatie

Klik op de linkblokken hieronder om meer informatie te vinden over deze onderwerpen.

Structuur 1

Structuur bieden

Voor het succesvol begeleiden van je spelers zijn er vier belangrijke kwaliteiten waar je op kunt terugvallen en die iedereen in zich heeft. Een daarvan in structuur bieden.

Stimuleren 1

Stimuleren

Complimenten brengen het beste boven in spelers. Door steeds het gewenste gedrag te benoemen én te belonen, en door bijvoorbeeld minder voetbalacties te negeren, creëer je een veilige, prettige sfeer.

Individueel 1

Individueel aandacht geven

Elk kind wil gezien en gewaardeerd worden. Geef iedereen aandacht, niet alleen de uitblinkers of lastpakken. Probeer elke speler tot zijn recht te laten komen met de capaciteiten die hij of zij heeft.

Verantwoordelijkheid 1

Verantwoordelijkheid geven

Het is verleidelijk precies te vertellen wat je spelers moeten doen. Maar als je ze zelf laat nadenken over hun ontwikkeling, heeft dat meer resultaat. Dat kan op elke leeftijd.

Structuur 1

Maak spelers regisseur van hun eigen leerproces

Het gevaar bestaat dat spelers de tip van de trainer opvolgen zonder er zelf verder al te veel bij na te denken. Daarmee nemen ze weinig verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces.