Rinus

Onderlinge wedstrijden2
Onderlinge wedstrijden

Onderlinge wedstrijden

Het organiseren van onderlinge wedstrijden binnen de vereniging kan een leuke activiteit voor de spelers zijn. Hierbij kun je als vereniging zelf invulling geven aan de voorwaarden van deze wedstrijden, zoals de teamsamenstellingen, wedstrijdvormen en spelregels.

Het organiseren van een onderlinge wedstrijd kan bijdragen aan het met plezier beter leren voetballen van jeugdspelers. Centraal staat het belang van elke speler en dat is ‘plezier hebben’, ‘een goede rol kunnen vervullen’ en ‘mogelijkheden krijgen om je verder te kunnen ontwikkelen’. Daarnaast kan het organiseren van onderlinge wedstrijden een mogelijkheid zijn om gemengd voetbal en/of gelijke kansen toe te passen. Meer informatie hierover?

Gelijke kansen

Gelijke kansen en Gemengd voetbal

Hoe kun je jeugdvoetbal aanbieden waarbinnen meiden en jongens voetballen in een veilige omgeving en met plezier leren voetballen?

Varianten

Je kunt tijdens het organiseren van onderlinge wedstrijden denken aan verschillende varianten:

  • Teams kunnen samengesteld worden vanuit één team (bijvoorbeeld O13-1), meerdere teams in dezelfde leeftijdscategorie (bijvoorbeeld O13-1 en 2 en O13-3 en 4), één hele leeftijdscategorie (bijvoorbeeld alle O13-teams), twee opvolgende leeftijdscategorieën (bijvoorbeeld O13 en O14) enz. Hierbij kun je aspecten als gelijke kansen en gemengd voetbal uitstekend toepassen.
  • Er kunnen verschillende wedstrijdvormen gespeeld worden. Die variatie kan zitten in het aantal spelers per team, de wijze waarop gescoord kan worden (doel met keeper, doel zonder keeper, één klein doeltje, meerdere kleine doeltjes, afmetingen van het veld, spelregels (ingooien, indribbelen, selfpass, met/zonder scheidsrechter, …).

Meer informatie over mogelijke varianten en uitgebreide informatie, kun je in het volgende document vinden.

ONDERLINGE COMPETITIE

Het spelen van onderlinge wedstrijden kan natuurlijk ook in een competitievorm worden georganiseerd. In het onderstaande Excel-document staan voorbeelden voor het organiseren van een onderlinge competitie met diverse aantallen teams. Ook de standen worden hierin automatisch doorgerekend. De KNVB adviseert om de rangen en standen bij teams tot en met Onder 10 niet bij te houden.

Ondersteuning

Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs van de KNVB.

Ondersteuning

Ondersteuning

Op deze pagina kun je adviseurs vinden voor ondersteuning in jouw regio.