Rinus

Toernooivormen
19130071

Toernooivormen

Het organiseren van een intern toernooi binnen de vereniging kan een leuke activiteit voor de spelers zijn. Hierbij kun je als vereniging zelf invulling geven aan de voorwaarden van het toernooi, zoals de grootte van de teams.

Het organiseren van een toernooi kan bijdragen aan het met plezier beter leren voetballen van jeugdspelers. Centraal tijdens het organiseren van een toernooi staat het belang van elke speler en dat is:

  • Plezier hebben
  • Een goede rol kunnen vervullen
  • Mogelijkheden krijgen om je verder te kunnen ontwikkelen

Daarnaast kan het organiseren van een intern toernooi een mogelijkheid zijn om gemengd voetbal en/of gelijke kansen toe te passen. Meer informatie hierover?

Gelijke kansen

Gelijke kansen en Gemengd voetbal

Hoe kun je jeugdvoetbal aanbieden waarbinnen meiden en jongens voetballen in een veilige omgeving en met plezier leren voetballen?

Varianten

Je kunt tijdens het organiseren van een toernooi denken aan verschillende varianten:

  • Teams kunnen samengesteld worden vanuit één team (bijvoorbeeld O13-1), meerdere teams in dezelfde leeftijdscategorie (bijvoorbeeld O13-1 en 2 en O13-3 en 4), één hele leeftijdscategorie (bijvoorbeeld alle O13-teams), twee opvolgende leeftijdscategorieën (bijvoorbeeld O13 en O14) enz.
  • Voor deelname aan toernooien kunnen ook niet-leden (vrienden, vriendinnen) uitgenodigd worden.
  • Er kunnen per toernooi verschillende wedstrijdvormen gespeeld worden. Die variatie kan zitten in het aantal spelers per team, de wijze waarop gescoord kan worden (doel met keeper, doel zonder keeper, één klein doeltje, meerdere kleine doeltjes, afmetingen van het veld, spelregels (ingooien, indribbelen, selfpass, met/zonder scheidsrechter, …).
  • Toernooien kunnen over meerdere zaterdagen uitgesmeerd worden waarbij de halve finales en finales op de laatste zaterdag worden gespeeld. Voordeel daarvan kan zijn dat de speeltijd per wedstrijd langer kan zijn.

Via het volgende document kun je uitgebreide informatie vinden over alle mogelijkheden rondom het organiseren van een toernooi. Tevens vind je onder het kopje 'speelschema' een voorbeeld schema welke naar wens kan worden ingevuld.

Ondersteuning

Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs van de KNVB.

Ondersteuning

Ondersteuning

Op deze pagina kun je adviseurs vinden voor ondersteuning in jouw regio.

Voetlab

Voetlab

Voetlab

Voetlab maakt het mogelijk om in één minuut een voetbaltoernooi in elkaar te zetten voor jeugdspelers tussen de 13 en 18 jaar.