Rinus

Nadenken
Veld maaien

Verantwoord opbouwen van trainingen

Na een periode van stilstand tijdens de (avond)lockdown, hebben spelers een periode niet kunnen voetballen. Zij zullen daarom staan te trappelen om weer te gaan trainen en plezier met elkaar te maken. Echter schuilt hier ook een gevaar in; overbelasting en blessures.

ALGEMENE TIPS BIJ HET OPSTARTEN VAN DE TRAININGEN

  • Probeer geen inhaalslag te maken als het gaat over de fitheid van spelers
  • Doe een goede warming-up
  • Kies voor blessure preventieve oefeningen als verlengde van de warming-up (vooral gericht op explosief handelen: versnellen, afremmen, schieten, van richting veranderen e.d.). Voorbeleden hiervan kun je onderaan deze pagina vinden.
  • Pas de zwaarte van de trainingen de eerste periode aan op de onderkant van de spelersgroep
  • Zorg voor voldoende rustmomenten waarbij spelers water drinken
  • Vermijd veel explosieve vormen tijdens de eerste trainingen, zoals kleine partijspellen en veelvuldig afronden
  • Bevraag spelers actief over de zwaarte van trainingen en eventuele beginnende blessures. Spelers zullen dit mogelijk verzwijgen aangezien zij graag weer willen spelen

Gezondheid en fitheid zijn belangrijke voorwaarden om samen met het team en als individu tot prestaties te komen. Het verhogen van fitheid van de spelers en het voorkomen van blessures is een verantwoordelijkheid van de trainer en hij/zij moet hiermee rekening houden bij het samenstellen van het (trainings)programma.

Het is belangrijk om te beseffen dat de laatste wedstrijden in oktober zijn gespeeld. Sinds die periode hebben spelers op anderhalve meter moeten trainen in viertallen en later tweetallen en/of zullen zij op individuele basis hebben gesport. Vanuit fysiek oogpunt is het verstandig om de komende periode van volledige contacttraining op een juiste manier vorm te geven. Spelers hebben bijvoorbeeld lang niet getraind met hoge energetische belasting (wenden, keren, versnellen en vertragen). Hierdoor is het bindweefsel van spelers sterk achteruitgegaan, ook als een speler heeft doorgetraind. De komende periode is daarom zeer belangrijk om specifieke voetbalconditie op te bouwen met de spelers.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om meer aandacht te besteden een blessure preventieve programma’s, gecombineerd met een verstandige opbouw van de fysieke belasting. Ook al is dit soms lastig, zorg ervoor dat deze belasting is afgestemd op individuele belastbaarheid van spelers. Juist in deze periode zullen er binnen jouw team grote verschillen zijn ontstaan. Het devies is hierbij: ga niet te snel.

VOORBEELDEN BLESSURE PREVENTIEVE OEFENINGEN

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van blessure preventieve oefeningen. Deze oefeningen kun je als verlengde van de warming-up organiseren en zijn afkomstig uit een nieuw blessurepreventie programma welke binnenkort in zijn geheel op Rinus verschijnt. Zorg in het vervolg van de training bij voorkeur voor zo veel mogelijk voetbalvormen, deze hebben de spelers immers lange tijd moeten missen.

Bal rollen met push up

Push-up met bal

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus

Kriskrassen

Kriskrassen met bal

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus

Springen en kaatsen

Springen en kaatsen

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus

Lunges met bal

Lunges met bal

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus

Planken op de bal

Planken op de bal

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus

Hamstringloop

Hamstringloop

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus

Balans in driehoek

Balans in driehoek

Bekijk deze Voetbalfit vorm op Rinus