• De spelers van beide teams staan opgesteld bij de doelen. Elk team heeft hesjes met een eigen kleur. De spelbegeleider laat het eerstgenoemde team indribbelen van de achterlijn
  • Uitballen en cornerballen worden via de grond ingetrapt
  • Bij een doelpunt of een achterbal kan de bal door een verdediger van het betreffende doel worden ingedribbeld vanaf de achterlijn
  • Hoekschoppen worden genomen vanaf het hoekpunt
  • De spelbegeleider dient het spel conform de regels te begeleiden en de spelers coachmomenten aan te bieden. Verder houdt hij/zij de score bij en noteert de punten.
  • Bij winst 10 punten, bij gelijkspel 5 punten en bij verlies 0 punten. Doelpunten worden daar bij opgeteld.
  • 4 voetballen4
  • 4 pilonnen4
  • 2 mini doelen van 3 bij 1 meter2

• 10 meter
  • De spelers van beide teams staan opgesteld in de veldjes (10x15 meter), zoals in het schema staat weergegeven. Om en om mogen de teams de bal inbrengen op teken van de spelleider.
  • Er worden 5 ronden van 1 minuut gespeeld, na elke ronde wordt gewisseld en is er een pauze van 1 minuut.
  • De driehoekjes schuiven tijdens het wisselen 1 plaatsje op naar rechts, de rondjes blijven staan.
  • Na 10 minuten spelen hebben beide teams een drinkpauze van 5 minuten.
  • Op teken van de spelleider beginnen de spelers te dribbelen en proberen ze te scoren door de bal, onder controle, te dribbelen over de doellijn van de tegenstander. Na verovering van de bal worden de rollen direct omgedraaid en probeert de nieuwe aanvaller te scoren. Nadat een doelpunt is gemaakt, mag de speler bij wie is gescoord de bal inbrengen. Is de bal buiten het speelveld geraakt, dan mag de speler die de bal niet als laatste heeft aangeraakt met de bal gaan dribbelen. Er wordt niet met corners gewerkt.
  • Turf na afloop van elke ronde het aantal gewonnen wedstrijdjes per team. Schrijf na afloop van de 5 speelronden het totaalaantal gewonnen wedstrijdjes van elk team op de scorekaart. De eindstand wordt bepaald door het aantal gewonnen wedstrijden van de 5 spelers van elk team op te tellen, waarbij het team met het hoogste aantal gewonnen wed- strijden winnaar is. Vergelijk het aantal gewonnen wedstrijden dat alle teams achter hun naam hebben staan.

• 10 meter
  • 4 mini doelen van 3 bij 1 meter4
3 tegen 2 met keeper

Oefening 4 - 15 min

• 25 meter
  • 15 meter
  • Drie aanvallers en twee verdedigers + keeper staan opgesteld in het veldje van 30 x 35 meter. Op teken van de spelleider mogen de drie gaan aanvallen.
  • Eén team valt 7,5 minuut aan richting een doel. Daarna worden de rollen omgedraaid en gaat het team verdedigen voor 7,5 minuut.
  • Zodra de aanval voorbij is en twee nieuwe verdedigers klaarstaan buiten de 16 meter lijn, begint één van de aanvallers die net aan de beurt is geweest samen met twee nieuwe aanvallers aan de volgende aanval.
  • Let er dus op dat niet steeds dezelfde aanvaller blijft staan, dat er wordt door- gewisseld en dat de verdedigers snel naar hun plek gaan en klaarstaan.
  • Op teken van de spelleider gaan de drie aan- vallers van start en proberen ze de verdedigers uit te spelen en te scoren in het grote doel met de keeper erin. Veroveren de verdedigers de bal, dan worden de rollen onmiddellijk omgedraaid en kunnen zíj scoren, in dit geval in een van de twee kleine doeltjes.
  • Nadat een doelpunt is gemaakt, krijgen de aanvallers de bal weer in het midden van hun eigen doeltjes. Is de bal buiten het speelveld geraakt, dan mag de speler die de bal niet als laatste heeft aan- geraakt de bal inbrengen. Er wordt niet met corners gewerkt, wanneer de bal door de verdedigers over de eigen doellijn is gespeeld.In dat geval krijgen de aanvallers de bal bij hun eigen doeltje.
  • Schrijf het aantal gescoorde doelpunten vóór op de scorekaart. De eindstand wordt bepaald door het aantal gescoorde doelpunten van de aanvallers en de verdedigers van elk team op te tellen, waarbij het team met het hoogste aantal gescoorde doelpunten winnaar is. Vergelijk de aantallen doelpunten die alle teams hebben gemaakt.
  • 1 pupillen doel van 5 bij 2 meter1
  • 4 gele hoedjes, 8 oranje hoedjes12
4 tegen 4 lijnvoetbal

Oefening 5 - 15 min

• 20 meter
  • 40 meter
  • De spelers van beide teams staan opgesteld bij de lijn. Elk team heeft hesjes met een eigen kleur. De spelbegeleider laat het eerst- genoemde team indribbelen van de achterlijn.
  • Er wordt 7,5 minuut gespeeld per helft. Uitballen en cornerballen worden via de grond ingetrapt.
  • Bij een score d.m.v. dubbel over de lijn of een achterbal kan de bal worden ingedribbeld vanaf de achterlijn.
  • De spelbegeleider houdt de score bij en zorgt ervoor dat het spel op de juiste manier wordt gespeeld.
  • Bij winst 10 punten, bij gelijkspel 5 punten en bij verlies 0 punten. Wel tellen de doelpunten bij de uitslag.
  • 8 pilonnen8
  • 8 gele hoedjes, 8 oranje hoedjes16
Shout-out 2 tegen 1 met keeper

Oefening 6 - 15 min

• 20 meter
  • 15 meter
  • Twee aanvallers en 1 verdediger + keeper staan opgesteld in het veldje van 15 x 20 meter. Op teken van de spelleider mogen de eerste twee gaan aanvallen.
  • Eén team valt 7,5 minuut aan richting een doeltje. Daarna worden de rollen omgedraaiden gaat het team verdedigen voor 7,5 minuut. Zodra de aanval voorbij is en de nieuwe ver- dediger klaarstaat, beginnen twee nieuwe aan- vallers met de volgende aanval – de verdediger moet voorbij de middenlijn van het veldje zijn. Let er dus op dat de verdediger snel klaar gaat staan, dat hij hardlopend naar zijn plek gaat.
  • Op teken van de spelleider gaan de twee aanvallers van start en proberen zij de verdediger uit te spelen en te scoren. Na verovering van de bal, waarbij zowel de verdediger als de keeper een rol speelt, worden de rollen onmiddellijk omgedraaid en kan de verdediger scoren op een doeltje van 3 x 1 meter. Nadat een doelpunt is gemaakt, krijgen de aanvallers de bal weer bij hun eigen doeltje. Is de bal buiten het speelveld geraakt, dan mag de speler die de bal niet als laatste heeft aangeraakt de bal weer inbrengen. Er wordt niet met corners gewerkt, wanneer de bal door de verdedigers over de eigen doellijn is gespeeld. In dat geval krijgen de aanvallers de bal bij hun eigen doeltje.
  • Schrijf het aantal doelpunten van het team op het scoreformulier. De eindstand wordt bepaald door de aantallen doelpunten van de aanvallers en de verdedigers van elk team bij elkaar op te tellen. Het team met het hoogste aantal doel- punten is winnaar. Vergelijk daartoe de aantallen doelpunten van alle deelnemende teams.
  • 1 mini doel van 3 bij 1 meter1
4 tegen 4 met 2 grote doelen

Oefening 7 - 15 min

• 20 meter
  • 40 meter
  • De spelers van beide teams staan opgesteld bij de goaltjes. Elk team heeft hesjes met een eigen kleur. De spelbegeleider laat het eerst-genoemde team indribbelen vanaf de achterlijn.
  • Bij een doelpunt of een achterbal kan de bal door een verdediger van het betreffende doeltje worden ingedribbeld vanaf de achterlijn.