Rinus

Scheidsrechter2
Uit1

Hoe gaan we om met de scheidsrechter?

De scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Bespreek wat je doet bij ongewenst gedrag van spelers; de scheidsrechter ziet niet alles.

  • Denk aan je voorbeeldrol. Zorg voor een positieve, ontspannen uitstraling, heb contact met de scheidsrechter. Aan jou is af te lezen hoe spelers bij omstreden beslissingen reageren.
  • Maak afspraken. De scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Geen discussie, accepteren. Bespreek wat je doet bij ongewenst gedrag van jouw spelers; de scheidsrechter ziet niet alles. Bijvoorbeeld vijf minuten wissel.
  • Ken de spelregels. Laat spelregels aan de orde komen tijdens trainingen en wedstrijdbesprekingen: buitenspel, terugspeelbal, directe en indirecte vrije trappen. Hoe kunnen we de buitenspelregel beter gebruiken?
  • Kweek begrip. Leg uit hoe moeilijk het is om scheidsrechter te zijn en dat hij, net als spelers, ook fouten mag maken. Laat oudere pupillen en junioren wedstrijdjes fluiten bij de jongere pupillen.
  • Laat je niet gek maken. Hoe onterecht een beslissing soms ook is, concentreer je op het voetballen. Niets mooier om na afloop een erg partijdige scheidsrechter vriendelijk te bedanken. Een echte thuisfluiter? Spreek hem in de rust even respectvol aan. Gaat hij ermee door, dien dan na afloop een klacht in bij de bestuurskamer. Afhankelijk van de ernst speel je het aan het bestuur van je eigen vereniging door. Het is aan hen of een signaal aan de KNVB wordt gegeven.