Rinus

KNVB x Nike Coaching Girls 1
Header 2 KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2811

7. Conflicten

Onenigheid, onrust en meningsverschillen binnen je team wil je natuurlijk altijd voorkomen. Maar wist je dat conflicten ook positief kunnen bijdragen aan het teamproces? Geen wrijving, geen glans! In dit artikel vertellen we je hoe je als coach op een constructieve manier omgaat met conflicten binnen je team.

KNVB x Nike YT thumbnail Thema 7

Dit onderdeel gebruikt cookies

7. Conflicten

Conflicten als groeikans

Een conflict ontstaat wanneer mensen het niet eens zijn met elkaar. Met een conflict, groot of klein, hebben we vaak een negatieve associatie. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Conflicten kunnen het teamproces ook positief beïnvloeden. Of een team en/of spelers en trainers beter kunnen worden van een conflict hangt af van de manier waarmee er wordt omgegaan. Een goede inhoudelijke discussie kan dus leiden tot nieuwe inzichten. Als het beide partijen lukt om het conflict inhoudelijk te bespreken en samen tot een oplossing te komen, kan dit dus leiden tot hele waardevolle ontwikkeling voor het team en de individuele spelers.

Hoe jongeren omgaan met conflicten

Niet iedereen gaat hetzelfde om met een conflict. Sommigen hanteren graag een conflictstrategie, anderen zijn juist liever conflictmijdend. Op jonge leeftijd communiceren jongens en meiden over het algemeen verschillend, waardoor ze ook anders kunnen omgaan met conflicten. Jongens communiceren vaker doordat ze iets zien en reageren daarop door iets te doen. Meiden communiceren vaker doordat ze iets voelen en reageren daarop door te praten.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2430

Fysiek uiten

Sommige jongeren hebben de neiging om conflicten fysiek te benaderen. Dit betekent dat ze sneller geneigd zijn om te reageren met fysieke acties zoals duwen, slaan of schoppen. Ze kunnen ook verbaal geweld gebruiken, zoals schreeuwen of schelden, en kunnen de neiging hebben om te intimideren. Deze jongeren handelen vaak impulsief en kunnen anderen uitlokken, waarbij hun emoties explosief maar kort tot uiting komen. Dit betekent dat ze na een sterke emotionele uitbarsting vaak snel weer kalmeren en het conflict voor hen geen rol meer speelt. Deze manier van uiten komt vaker voor bij jongens.

Verbaal uiten

Andere jongeren hebben juist meer de neiging om conflicten verbaal en emotioneel te benaderen. Ze kunnen anderen uitsluiten of vernederen en zijn vaak bang voor gezichtsverlies. Dit type jongeren verbergt valkuilen en vindt het moeilijk om sorry te zeggen. Ook blijven emoties vaak langer aanwezig, waardoor een conflict langer kan doorwerken. Deze jongeren kunnen snel dichtslaan of verdrietig worden en zoeken vaak steun bij anderen. Doordat er niet snel een sterke emotionele reactie optreedt, kan een conflict bij hen minder zichtbaar zijn maar langer aanhouden. Deze manier komt voornamelijk voor bij meiden.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2811

Tips voor trainers

Hoe ga je hier mee om als trainer?

1. Geef ruimte aan gevoelens

Stimuleer je speelsters die zich fysiek uiten om hun gevoel onder woorden te brengen en te benoemen wat ze wel of niet prettig vinden. Vraag door met open vragen als: "Wat vind je er lastig aan?" of "Hoe zou je het liever zien?". Dit helpt ze om in de toekomst niet weer fysiek te worden. Tijdens of na een conflict is het belangrijk om deze speelsters te confronteren met de gevolgen van hun acties en te bevragen hoe ze hier de volgende keer anders mee om kunnen gaan.

2. Stimuleer duidelijke grenzen

Heb je speelsters die zich liever verbaal uiten? Stimuleer dan dat ze duidelijk grenzen aangeven. Dit doe je door duidelijk te praten en ook non-verbaal te communiceren. Leer ze lichaamstaal in te zetten om hun boodschap kracht bij te zetten. Dit kan conflictsituaties voorkomen doordat hun communicatie duidelijker wordt. Na een conflict is het belangrijk om het uit te praten en duidelijke afspraken te maken over de oplossing, zodat het niet lang blijft naslepen.

3. Blijf feitelijk en begripvol

Probeer bij het oplossen van een conflict altijd in gesprek te gaan op basis van de feiten. Toon begrip voor emoties, maar probeer altijd terug te gaan naar wat er feitelijk is gebeurd en/of feitelijk moet gebeuren. Dit helpt om een conflict in goede banen te leiden en ervan te leren. Ook zorg je op die manier dat alle betrokkenen zich serieus genomen voelen en er consensus is over de oplossing en gemaakte afspraken.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 1985

Conflicten als onderdeel teamproces

Conflicten horen bij samenwerken en zijn onderdeel van een teamproces. Door conflicten constructief aan te pakken, kun je als coach bijdragen aan de ontwikkeling van je team en individuele speelsters. Ga met deze tips aan de slag en draai conflicten om in positieve ontwikkelingen. Samen maken we het voetbal nog leuker, beter en mooier voor iedereen. Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.

Coaching Girls

Neem contact met ons op als je vragen hebt over de Coaching Girls module.

‘Conflicten’ is een van de elf thema’s uit de Coaching Girls Module, een initiatief van KNVB en Nike om de coaching in het meiden- en gemengde juniorenvoetbal naar een hoger niveau te brengen en beter aan te laten sluiten op de behoeften van voetballende meiden. Benieuwd naar de andere onderwerpen? Ga naar de Coaching Girls-module!