Rinus

KNVB Podcast gevarieerd voetbalaanbod
KNVB Podcast Teamdynamiek

Voetbalcoach aan het woord: Liam Geerts

Een paar weken geleden deed de KNVB een oproep aan jeugdcoaches om hun zelfbedachte voetbalvorm in te sturen. Liam Geerts, sinds dit seizoen voetbalcoach van v.v. Bavel JO19-1, gaf gehoor aan de vraag. Zijn oefening is inmiddels terug te vinden op Rinus.

Trainer Bavel jpg

De 22-jarige Geerts timmert bij v.v. Bavel gestaag aan de weg. Hij trainde achtereenvolgens de JO13-1, JO14-1, JO15-1, JO17-1 en heeft nu dus de JO19-1 onder zijn hoede. Het relatief kleine leeftijdsverschil tussen hem en zijn spelers is eerder een voordeel dan een nadeel. “Nee, dat is wel handig. We werken juist goed samen.”

Via via werd Geerts geattendeerd op de oproep van de KNVB en op een van zijn voetbalvormen die in de smaak viel. Hij stuurde ‘m in. “De voetbalvorm werkt als volgt: je zet een speelveldje uit van 25 tot 30 meter. Aan de ene kant van het veld zet je twee kleine doeltjes neer. Daar staan drie aanvallers bij, met de bal. Aan de andere kant van het veld staat een normaal, grote doel met een keeper. Tussen de aanvallers en keeper in staat één verdediger. Op het moment dat de drie aanvallers starten om de drie tegen een-situatie uit te spelen, mag er van een afstand nog een tweede verdediger het veld in komen rennen. Deze start achter de twee kleine doeltjes en nadert de aanvallers dus in hun rug.”

Oefening liam 3

3 tegen 1 + verdediger in de rug

Klik hier om alle details van de oefening te bekijken en de oefening toe te voegen aan je training.

De variant met drie aanvallers en één verdediger kan ook worden uitgebreid naar vier aanvallers en twee verdedigers.

Oefening LIAM

4 tegen 2 + verdediger in de rug

Klik hier om alle details van de oefening te bekijken en de oefening toe te voegen aan je training.

Wedstrijdecht

Met de voetbalvorm worden de drie aanvallers gedwongen om in hun overtalsituatie snel tot scoren te komen. De aanstormende verdediger en het grote doel met keeper maken de oefening wedstrijdecht. “Als je in de wedstrijd niet opschiet, komt er ook een extra verdediger bij. Die druk moet je voelen als aanvaller, maar mis ik vaak. Meestal denken spelers dat ze het wel even uit kunnen spelen, maar daardoor gaan ze treuzelen en sluiten er in hun rug weer verdedigers van de tegenstander aan. Dat zie ik gebeuren in de wedstrijd en op basis daarvan bedenk ik dan zo’n oefening.”

Dubbele functie

Het resultaat van de voetbalvorm is niet alleen dat de aanvallers leren dat ze moeten opschieten, maar ook dat de verdedigers ervaren dat het loont om er nog een sprint uit te persen wanneer drie aanvallers op de keeper afgaan. “Dat creëert een stukje besef, het versterkt dat gevoel van ‘het kan nog’. In wedstrijden hebben we er sindsdien ook echt al profijt van gehad. De oefening is eigenlijk bedoeld voor de aanvallers, maar heeft een dubbele functie: terwijl de aanvallers leren om snel tot scoren te komen, merken de verdedigers dat het zin heeft om te schakelen en er achteraan te rennen. Om het voor de verdedigers nog iets leuker te maken, mogen zij proberen te scoren in de twee kleine doeltjes als ze de bal hebben veroverd.”

Waar het op dit moment nog de spelers van de JO19-1 zijn die profiteren van de oefening die Geerts heeft bedacht, is dat in de toekomst wellicht een team dat op een nog hoger niveau speelt. Met de diploma’s Junioren voetbalcoach en UEFA C al op zak, ziet Geerts dat wel voor zich. “Nu spelen we in de vierde divisie, het hoogste niveau waarop een jeugdelftal van ons actief is. Ik heb wel de ambitie om nog eens een team te coachen dat nog hoger speelt, maar ik ben pas sinds dit jaar voetbalcoach van de JO19-1 en dat is waar ik op dit moment mee bezig ben. Daarom maken we eerst dit seizoen maar eens goed af!”

RINUS

Heb je vragen, opmerkingen of feedback, of wil je iets anders met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.