Verantwoord koppen
De KNVB heeft al diverse maatregelen genomen om de veiligheid van jeugdspelers te verbeteren en het aantal kopballen te verminderen. Zo voetballen jeugdteams op kleinere velden en zijn er aangepaste spelregels zoals kleinere en lichtere ballen, de indribbel en de selfpass.
Daarnaast koppen jeugdspelers over het algemeen relatief weinig, waardoor een algeheel verbod op koppen volgens ons weinig en zelfs een negatief effect zou hebben. Het is namelijk wel van essentieel belang dat jeugdspelers de techniek van het koppen op een verantwoorde manier leren. Dit kan spelenderwijs, bijvoorbeeld met het gebruik van zachte ballen, zodat ze de techniek goed onder de knie krijgen zonder onnodige risico’s te lopen.

Koppen in het voetbal: feiten, cijfers en beleid van de KNVB
Meer informatie over koppen in het voetbal
Oefeningen
Onderstaande oefeningen dienen ter inspiratie om koppen op een verantwoorde manieren aan te leren bij spelers. Deze oefeningen zijn ook geschikt om bij de andere leeftijden te doen.
Onderstaande tips kunnen daarbij helpen:
- Gebruik lichte en/of zachtere ballen (eventueel ballonen gebruiken voor het thuis oefenen om spelenderwijs het koppen onder de knie te krijgen).
- Zorg voor een lage impact bij het aanleren, bijvoorbeeld een boogbal over een paar meter i.p.v. een harde voorzet of lange bal.
- Beperk het aantal kopballen, maar probeer het te houden bij enkele herhalingen. Laat spelers bijvoorbeeld niet tien ballen in één minuut koppen.
- In verschillende spel – en wedstrijdvormen kan het spelen van een kopbal geïntegreerd worden, zo komt deze voetbalhandeling zo nu en dan en spelenderwijs terug.

Koppen en keepen
Bekijk hoe deze oefening werkt

Kop tikkertje
Bekijk hoe deze oefening werkt

Doel koppertje
Bekijk hoe deze oefening werkt

Latje kop
Bekijk hoe deze oefening werkt