Rinus

Tips voor trainers Rinus
Trainerstip Voetbalecht trainen

Laat spelers zelf een stopmoment bepalen

Als voetbalcoach is het soms nodig om een voetbalvorm even stil te leggen. Tijdens een partijspel kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het verdedigende team niet helemaal goed in positie staat en dat je hen daar op dat moment over wilt bevragen en coachen. Je kunt de voetbalvorm dan even stopzetten en het verdedigende team bevragen hoe zij zich beter kunnen positioneren.

Op zo’n moment is het aan jou als voetbalcoach om het stopmoment te bepalen. Jij hebt namelijk de leiding over de training. Echter is het ook voor de spelers heel leerzaam om zelf in te grijpen als ze ervaren dat er iets veranderd moet worden. Op deze manier betrek je hen nog meer in hun eigen leerproces.

Je kunt bijvoorbeeld voorafgaand aan een voetbalvorm een speler aanwijzen die een stopmoment mag kiezen. Bespreek met hem of haar wel even de doelstelling van de voetbalvorm zodat de speler weet waarop gelet moet worden. Spelen jullie een partijtje waarbij je met zijn allen druk wil zetten om de bal zo snel mogelijk te veroveren? Geef de speler dan mee dat hij of zij het spel stil zou kunnen leggen op het moment dat het storen en druk zetten verbeterd kan worden.

Laat de spelers een stopmoment bepalen

Dit onderdeel gebruikt cookies