Techniek training
Om de balvaardigheid van alle spelers in je team te ontwikkelen, is het aan te raden om tijdens de warming-up en de eerste oefenvorm(en) van elke training een handeling met bal (techniek) centraal te stellen, zoals dribbelen, passeren, aan- en meenemen, passen, schieten en de bal afpakken van de tegenstander.
De handelingen die de spelers hebben uitgevoerd tijdens de warming-up en de eerste oefenvormen kunnen gedurende de andere vormen van de training meteen in de praktijk worden gebracht. Daarbij observeer je, en stel je jezelf bij elke handeling met bal deze vier vragen:
- Is de juiste positie gekozen?
- Wordt het juiste moment herkend?
- Heeft de actie de juist snelheid?
- Heeft de actie de juiste richting?
Met andere woorden: waar, wanneer en hoe wordt de actie uitgevoerd? Door met deze bril naar de technische vaardigheden (individuele handelingen met bal) van je spelers te kijken, voorkom je dat ze voetbalhandelingen aanleren die in de wedstrijd nauwelijks tot geen betekenis hebben. Om ze werkelijk beter te leren voetballen helpt deze aanpak bij het vinden van de precieze verbeterpunten, en kun je ze nog op dezelfde training een passende oefenvorm aanbieden. Techniektraining houdt echter nooit op, ook in alle oefen- en partijvormen heb je aandacht voor hun technische vaardigheden. Hoe behandelen ze de bal?
Hoe kun je je spelers daarbij helpen?
Mocht de vereniging extra techniektrainingen aanbieden, op bijvoorbeeld vrijdagavond of zondagochtend, stimuleer je spelers dan daaraan deel te nemen. Net als de keeperstraining, is de techniektraining een extra training, hij komt niet in plaats van een andere training.
Keeperstraining en conditietraining
Klik hier voor meer informatie over specialistische trainingen.