Rinus

Gieten 4
Voetbalcoach Cursus

Voetbalcoach aan het woord: Arjan Kiers

Sinds dit seizoen heeft Arjan Kiers de JO11-1 van Voetbalvereniging Gieten onder zijn hoede. Het is zijn eerste klus als voetbalcoach, waarbij hij vanaf dag één ondersteuning krijgt van Rinus. De online assistent-voetbalcoach van de KNVB wordt door een groot deel van het voetbalcoaches kader van de Drentse vereniging gebruikt, tot tevredenheid van Kiers. Het maakt zijn werk gemakkelijker. “Een goede training opzetten kost veel tijd en kennis”, vertelt hij. “Rinus heeft een mooi, compleet aanbod om dat op te vangen.”

Gieten 4

Kiers mag zichzelf dit seizoen dan wel voor eerst voetbalcoach noemen, een onbekende op de velden is hij zeker niet. Hij voetbalt al ruim dertig jaar en was in de afgelopen jaren teamleider van achtereenvolgens de JO8-1 en de JO10-1. Bert-Jan ten Hof, Hoofd Opleiding (HO) bij VV Gieten en al geruime tijd teamgenoot van Kiers, maakte hem warm voor het vak. “Hij vertelde dat we krap zaten in het aantal voetbalcoaches en vroeg of ik er open voor zou staan”, zegt Kiers. “Zo is het balletje gaan rollen.”

Meerweekse programma’s

Ook via Ten Hof kwam Kiers vervolgens in aanraking met Rinus. Vóór de start van het seizoen kreeg hij uitleg over de tool die losse oefeningen, trainingen en meerweekse programma’s aanbiedt aan alle jeugdcoaches in Nederland. “Bert-Jan raadde het sterk aan en ik ben er direct mee aan de gang gegaan. Samen met mijn mede-voetbalcoach van de JO11-1 heb ik de weekprogramma’s van acht weken opgepakt." Kiers en zijn collega treffen elkaar een halfuur voor iedere training op het veld. “Dan bespreken we nog even kort welke trainingsvormen we gaan uitzetten en of we iets willen aanpassen in een van de voetbalvormen van Rinus, bijvoorbeeld op basis van wat er in de laatste wedstrijd wat minder goed ging. Zo proberen we de training telkens zo passend mogelijk te maken, maar wél op basis van het achtweekse programma van Rinus dat we volgen.”

De voetbalvormen in Rinus sluiten mooi op elkaar aan

Die basis zorgt voor tevredenheid bij zowel de voetbalcoaches als de spelers van VV Gieten, dat in de jeugd samenwerkt met de nabijgelegen Voetbalvereniging Eext en zodoende nog meer spelers laat kennismaken met trainingen via Rinus. “De voetbalvormen in Rinus sluiten mooi op elkaar aan”, aldus Kiers. “De startvormen gaan goed over in de vervolgoefeningen, en die sluiten weer mooi aan op de partijvormen. Voor ons en voor de spelers zijn de trainingen door het gebruik van Rinus heel duidelijk. Ze bestaan allemaal uit een heldere, terugkerende structuur. Er zit door de weken heen natuurlijk herhaling in de trainingen, want daar leer je van, en daardoor beginnen de spelers de oefeningen te herkennen en snel op te pakken. Ook als we een aangepaste vorm doen.”

Eigen oefening tekenen

De aangepaste voetbalvormen die Kiers af en toe bedenkt, zijn sinds dit seizoen als voetbalcoach ook daadwerkelijk vast te leggen in Rinus. De app heeft nu namelijk de functionaliteit om je eigen oefening te tekenen of een bestaande oefening te bewerken. “Ja, dat werkt heel simpel en goed. Ik kies er altijd voor om een bestaande oefening te bewerken, dan heb je een basis om mee te werken. De oefening teken ik dan zodanig dat deze voor meerdere niveaus is uit te voeren. Halverwege de trainingsdag stuur ik hem via Whatsapp dan al naar andere voetbalcoaches, zodat zij daar hun voordeel mee kunnen doen.”

Gieten

Het enige dat volgens Kiers soms lastig is, is om de voetbalvormen – bestaand of aangepast – als voetbalcoach zonder echte voetbalervaring al direct goed te vertalen naar een wedstrijdechte situatie op het veld. “Ik merk dat mij dat als voetballer makkelijker afgaat dan een voetbalcoach die als kind weleens een balletje heeft getrapt, maar daarna niet meer voor langere tijd heeft gevoetbald. Rinus is dus nog gemakkelijker te gebruiken als je enige voetbalkennis hebt.”

Enthousiast

Inmiddels loopt het eerste seizoen voor Kiers langzaam richting het einde. Dat hij en de andere voetbalcoaches van VV Gieten door de vereniging allemaal wegwijs worden gemaakt in werken met Rinus, is volgens hem een heel goede zaak. “Het helpt je niet alleen in de voorbereiding op een training, het sluit ook nog eens goed aan bij hoe wij volgens ons Jeugdvoetbalbeleidsplan willen voetballen. En het belangrijkste: de spelers vinden de voetbalvormen van Rinus leuk. Ze zijn er erg enthousiast over.”

BLIK VAN DE HOOFD OPLEIDING

Bert-Jan ten Hof, de HO bij VV Gieten, vervult zijn huidige rol nu zo’n vijf jaar. Hij legt uit hoe het gebruik van Rinus op de vereniging tot stand kwam: “Wij werken met veel jonge voetbalcoaches, zoals scholieren en stagiaires. Onze hoofd voetbalcoach van destijds zei: ‘als je hen houvast wil bieden, moet je ze laten werken met Rinus.’ Voor de voetbalcoaches van de O7, O8 en O9 zijn we dat toen gaan doen, vijf jaar geleden. Een halfjaar tot een jaar later hebben we Rinus verenigingsbreed geïntroduceerd en zijn we het in de onderbouw, tot en met de JO11, structureel gaan gebruiken.”

Tegenwoordig start iedere voetbaljaargang bij VV Gieten met een seizoensopening voor de voetbalcoaches. Zij krijgen een introductie, gaan een week training geven en komen daarna weer een avond bijeen om te praten over waar zij zoal tegenaan lopen. “De voetbalcoachs hebben dan met Rinus gewerkt en kunnen op die avond hun eerste ervaringen delen. We zijn dan in totaal met ruim twintig voetbalcoaches en helpen elkaar verder.”

Net als Kiers maken ook veel andere voetbalcoaches in de onderbouw gebruik van de meerweekse programma’s van Rinus. Ten Hof: “Je ziet echt vooruitgang bij die teams. De trainingen hebben een duidelijke structuur en alle spelers zijn veel aan het voetballen in plaats van aan het wachten. Dat is een duidelijke meerwaarde van de tool.”

De trainingen hebben een duidelijke structuur en alle spelers zijn veel aan het voetballen in plaats van aan het wachten

“Ook voor mij als HO is het prettig dat veel voetbalcoaches gebruikmaken van Rinus”, vervolgt hij. “Je spreekt namelijk allemaal dezelfde taal. Wel is het zo dat de voetbalcoaches van de O15, O17 en O19 in mindere mate een beroep doen op Rinus. Zij hebben hun UEFA C- of UEFA B-diploma’s behaald en weten hoe ze een training opbouwen en er structuur in aanbrengen. Voor hen is de speelwijze van VV Gieten leidend en dient Rinus meer als incidentele inspiratiebron, maar dat is prima. Zeker de jonge, onervaren voetbalcoaches hebben heel veel baat bij het feit dat zij met Rinus direct wat extra bagage krijgen.”