1. Meiden zijn voetballers
Voetbal is een sport voor iedereen. Toch bestaan er nog steeds misvattingen over voetballende meiden. Bijvoorbeeld dat het vooral om de gezelligheid en het kletsen gaat in plaats van beter worden in voetballen en wedstrijden winnen. Maar niets is minder waar. Want voetbal is in essentie voor iedereen hetzelfde. Het spel bestaat uit aanvallen en verdedigen, met als uiteindelijke doel om meer te scoren dan de tegenstander. Daarom verdienen ook meiden een coach die hen goed kan begeleiden, zodat ze zich kunnen ontwikkelen als voetballer en persoon.
Dit onderdeel gebruikt cookies
Waar komen die misvattingen vandaan?
Traditioneel werd voetbal gezien als een mannensport, waarbij eigenschappen als assertiviteit en leiderschap centraal stonden. De maatschappij en de sport zijn gelukkig veranderd, maar sommige opvattingen blijven hangen. Een andere factor is dat meiden vaak later beginnen met voetballen dan jongens, waardoor ze aanvankelijk minder ervaring hebben. Hierdoor ontstaat de aanname dat ze minder gedreven zouden zijn om zich te ontwikkelen als voetballer.
Als coach van een meidenteam is het belangrijk om deze vooroordelen te doorbreken. Want de vorige aanname klopt niet. Iedere voetballer probeert het best mogelijke resultaat te halen en de wedstrijd te winnen zodra ze op het veld staat. Als coach is het jouw taak om speelsters te helpen groeien als voetballer en als persoon. Dat begint met het creëren van een veilige en motiverende omgeving voor ontwikkeling.
De basis: voetballen
Voor een coach is het in eerste instantie belangrijk dat je weet wat voetballen is en hoe je jongeren leert voetballen. Zorg dat je een goede training kan organiseren die speelsters uitdaagt en past bij hun ontwikkeling. Op Rinus en in het Assist Trainersdashboard is hier veel informatie over te vinden. Bijvoorbeeld Wat is voetballen en Visie op leren voetballen.
Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste trainingsvormen kiest, hiervoor hanteren we de vier gouden trainingsprincipes: ‘voetbalecht trainen’, ‘veel prikkels en plezier’, ‘coaching en organisatie’ en ‘afstemming op leeftijd, niveau en beleving’.
Voetbalecht trainen
Klik hier voor meer informatie.
Wat hebben voetballende meiden dan nodig?
In de eerste plaats willen meiden serieus worden genomen en plezier beleven aan het spel. Daarnaast worden meiden tussen de 12 en 18 jaar over het algemeen sterk gedreven door doelen, zowel individueel als voor het team. Door doelen te halen, ontwikkelen ze de drive om zich verder te ontwikkelen en meer plezier te beleven. Als coach is het daarom belangrijk om uitdagende trainingen te organiseren die aansluiten bij de ontwikkeling van je speelsters.
Tips voor trainers
Zorg dat je een goede training kan organiseren die speelsters uitdaagt en past bij hun ontwikkeling. Neem de informatie op deze pagina goed door en/of neem deel aan het KNVB Welkomstprogramma. Ben je niet bekend met dit programma? Vraag het dan aan de Hoofd Opleiding van jouw vereniging. Je kan zelf ook toetsen of je een goede training organiseert door jezelf tijdens een trainingsvorm de volgende drie vragen te stellen:
Vraag 1: Wordt het spel door iedereen gespeeld? Dit kun je toetsen door te controleren of de volgende elementen aanwezig zijn in de trainingsvorm: aanvallen, verdedigen, omschakelen en scoren. Zorg daarbij dat je kiest voor trainingsvormen die een vereenvoudiging van voetballen zijn.
Vraag 2: Wordt het spel geleerd? Check of het uitdagend genoeg is voor al je speelsters. Zorg daarbij voor een goede balans tussen lukken en mislukken. Uiteindelijk moet de vorm vaker lukken dan mislukken. Zo blijft het leuk, leren de spelers en lukt het steeds vaker om de vorm goed uit te voeren.
Vraag 3: Hebben je speelsters plezier? Meiden beleven over het algemeen plezier aan het spel wanneer ze serieus worden genomen, zelf beslissingen kunnen nemen en merken dat ze beter worden
Kun je een van deze drie vragen niet met ‘ja’ beantwoorden? Dan moet je misschien een kleine aanpassing doen om te zorgen dat de training beter aansluit bij je speelsters.
Vraag om feedback
Vraag regelmatig om feedback van de speelsters over je eigen functioneren als trainer. Door open te staan voor wat zij als prettig en onprettig ervaren, kun je ze nog beter helpen. Geef het goede voorbeeld door te laten zien hoe je om feedback kan vragen en ermee om kan gaan. Neem de feedback serieus en laat zien dat je er iets mee doet. Reageer nooit met 'Ja, maar...' op feedback. Durf je kwetsbaar, open en eerlijk op te stellen. Als jij dat doet, zullen de speelsters dat ook doen.
Stel gezamenlijk doelen op
Wat is voetbal zonder doelen? Stel daarom aan het begin van het seizoen samen met de speelsters gezamenlijke teamdoelen en individuele doelen op. Kies doelen die passen bij de meiden en waar ze zelf invloed op hebben. Vertaal de teamdoelen naar een of twee wedstrijddoelen per wedstrijd binnen aanvallen (opbouwen en scoren) en verdedigen (storen en doelpunten voorkomen). Laat meiden meedenken over deze doelen. Zorg dat deze doelen SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Specifiek
Als keeper wil ik beter coachen op het moment dat de tegenstander aan het aanvallen is op onze speelhelft. Er mogen geen tegenstanders weglopen uit de rug van mijn centrale verdedigers.
Meetbaar
Ik maak afspraken met de verdedigers en de trainer over de manier van coachen. Dit oefen ik tijdens de trainingen. Tijdens wedstrijden gaan de coach én verdediging letten op mijn coachmomenten. In de rust en nabespreking staan we hierbij stil.
Acceptabel
Mijn coach en medespelers vinden het een goed ontwikkeldoel.
Realistisch
Ja, het is realistisch om dit te ontwikkelen.
Tijdsgebonden
Voor de winterstop zijn mijn coach en medespelers tevreden over de verbeteringen.
Coaching Girls
Neem contact met ons op als je vragen hebt over de Coaching Girls module.
Door deze tips toe te passen, creëer je een motiverende en uitdagende omgeving waarin meiden zich kunnen ontwikkelen als voetballers én als personen. Zo inspireer je ze om te voetballen en actief te blijven!
‘Meiden zijn voetballers’ is een van de elf thema’s uit de Coaching Girls Module, een initiatief van KNVB en Nike om de coaching in het meiden- en gemengde juniorenvoetbal naar een hoger niveau te brengen en beter aan te laten sluiten op de behoeften van voetballende meiden. Benieuwd naar de andere onderwerpen? Ga naar de Coaching Girls-module!