Rinus

Medisch 1 1
Dagelijkse1

Wat betekent voetbalecht, spelecht en wedstrijdecht

Het voetbalspel is complex. Daarom leren we het voetbalspel het beste vanuit voetbalsituaties die herkenbaar zijn vanuit de wedstrijd. Dit betekent dat voetballen het beste geleerd kan worden door te voetballen, met andere woorden ‘voetbalecht’.

In de voetbalvormen moet er dus sprake zijn van aanvallen, verdedigen, en omschakelen. Tijdens de voetbalvormen komen er veel herkenbare voetbalhandelingen veelvuldig aan bod. Op deze manier kan de speler gemakkelijker en beter de voetbalhandelingen toepassen tijdens de wedstrijd die hij in de training heeft ontwikkeld. Daar komt nog eens bij dat de spelers natuurlijk veel plezier beleven aan voetbalvormen waar alles in zit.

Spelecht

‘Spelecht’ houdt in dat het mogelijk is om te winnen of te verliezen bij het uitvoeren van een oefening. Een voorbeeld hiervan is de oefening dribbelkampioen. ‘Wedstrijdecht’ houdt in dat de oefening wordt gespeeld met echte wedstrijdregels. Denk hier aan een 7 tegen 7-partijvorm voor een Onder 15-team waarbij de buitenspelregel wordt gehanteerd.

Voetbalvisie

De voetbalvisie van de KNVB

Bekijk hier wat de visie van de KNVB op voetbal is.