Rinus

Praktijkverhaal Aftrapmodule
TB KNVB Amateurtrainers 7644 17

''Alle trainers zouden mee moeten doen met een Aftrapmodule''

Als (startende) jeugdtrainer sta je voor een mooie, maar uitdagende taak. Je bent namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor het spelplezier en de ontwikkeling van jeugdspelers. Maar hoe verzorg je nou een leerzame, leuke training? En wat is de beste manier om een oefening aan een groep kinderen uit te leggen? Een trainersopleiding zou helpen, maar die duizenden vaders, moeders en andere vrijwilligers hebben vaak geen tijd voor een meerdaagse cursus. Daarom heeft de KNVB de Aftrapmodule ontwikkeld: een praktijkbijeenkomst van één avond, waarop je de basisbeginselen van het trainen en coachen meekrijgt.

TB KNVB Amateurtrainers 7644 17

Aftrapmodule: Een goede start voor iedere trainer

Je kunt je nog tot begin april aanmelden voor een Aftrapmodule bij jou in de buurt. Kijk snel welke locatie jou het beste uitkomt!

Aan het begin van dit seizoen vond er ook een Aftrapmodule plaats bij SV Marknesse. Eén van de deelnemers was Roy Kurvink, trainer van de JO12-1. Hij begon drie jaar geleden bij de JO9-1, toen het team van zijn zoons, en ging vervolgens ieder jaar met hen mee naar een hogere leeftijdscategorie. “De spelers zijn sindsdien ook echt beter geworden”, vertelt hij. “Die groei vind ik heel mooi om te zien.”

Eigen ontwikkeling

Alle trainers zouden mee moeten doen met een Aftrapmodule. Gewoon, om even te kijken wat ze eruit kunnen halen voor hun eigen trainingen en wat ze met een simpele tip al kunnen verbeteren

De trainer speelt natuurlijk een belangrijke rol in die groei. Door leuke, gevarieerde trainingen aan te bieden, in een goede en veilige sfeer, kunnen de kinderen met veel plezier leren voetballen. Kurvink: “Daarom vind ik dat je als trainer ook altijd bezig moet blijven met je eigen ontwikkeling. Startende jeugdtrainers denken weleens: ‘ik geef die jongens zo even snel training en dan kan ik weer door’, maar er zit zoveel meer achter. Ik denk dat alle trainers, of ze nou veel voetbalervaring en ambitie hebben of gewoon betrokken ouders zijn, eigenlijk mee zouden moeten doen met een Aftrapmodule. Gewoon, om even te kijken wat ze eruit kunnen halen voor hun eigen trainingen en wat ze met een simpele tip al kunnen verbeteren. Daardoor krijg je zelf namelijk ook meer lol in het training geven.”

Persoonlijke benadering

Iedere Aftrapmodule bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Een medewerker van de KNVB geeft een korte presentatie, vervolgens ga je met z’n allen het veld op om een training of wedstrijdje van een jeugdteam van de organiserende vereniging te observeren en tot slot vindt er een gezamenlijke evaluatie plaats. Ook voor Kurvink – vroeger zelf actief op hoog niveau en dus toch al goed bekend met het voetbalwereldje – bood de avond nog nuttige inzichten. “Ik had geen concrete vragen of specifiek zaken waarbij ik hulp nodig had, maar kreeg wel de bevestiging dat mijn collega-trainer en ik op de juiste manier met de groep omgaan. Dat is óók prettig. Vroeger was de omgang van spelers veel harder, je moest gewoon luisteren en doorgaan. Nu is die benadering veel persoonlijker. Alle jongens geven mij een boks als ze aankomen bij de training, we maken een praatje met ze en we kunnen sommige spelers even een paar minuten apart nemen. In de presentatie kwam naar voren dat die werkwijze goed is.”

Kurvink vervolgt: “Ook bij het praktijkgedeelte is het goed om eens met andere trainers te praten over hoe zij kijken naar het geven van feedback of het uitzetten van een training. Dat was leerzaam. Om een voetbalvorm iets te veranderen en uitdagender te maken, kun je het veldje bijvoorbeeld wat verlengen. Dat is zó’n klein voorbeeld, maar je denkt ook: waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Als trainer denk je eerder over te moeilijke zaken na, dan over de voor de hand liggende. Bij de Aftrapmodule krijg je die kleine, simpele oplossingen wel aangereikt en help je elkaar. Zo kom je als trainersgroep samen uiteindelijk weer op een iets hoger niveau.”

Opstap naar meer

Voor in ieder geval vier van de dertien aanwezige trainers is de Aftrapmodule achteraf de opstap gebleken naar meer: de cursus Voetbalcoach 1. Ook Kurvink heeft zich aangemeld. “Toen ik drie jaar geleden begon, dacht ik: ik ben nu voor een of twee jaartjes hun trainer, maar ik kreeg de smaak te pakken. We trainen op maandag en woensdag en die avonden vind ik echt heerlijk, daar zeg ik alles voor af. Je bent lekker buiten, bezig met die jongens wat bijbrengen. Ik zie mijzelf zo nog tien jaar lang trainer zijn, zeker nu ik erachter ben gekomen dat je er zo’n band met die kinderen voor terugkrijgt. Dat vind ik echt heel erg mooi. Dus ja, nu ga ik na de Aftrapmodule ook een vervolgcursus doen. Ook van SV Marknesse vind ik het heel goed dat ze investeren in de trainers, zodat ze gediplomeerd worden en beter worden in hun vak. Daar begint het namelijk allemaal mee.”

Impuls voor de jeugdafdeling

De deelname aan de Aftrapmodule stemt ook Jelmar Halma, jeugdvoorzitter van SV Marknesse en daarmee onderdeel van het bestuur, meer dan tevreden. In zijn rol is hij er simpel gezegd verantwoordelijk voor dat de jeugd lekker aan voetballen toekomt. Het ondersteunen van de jeugdtrainers met behulp van de Aftrapmodule, paste daar dan ook uitstekend bij. Hij licht toe: “Tijdens corona heeft ons hele opleidingsprogramma eigenlijk op z’n gat gelegen. Daarna zijn er zeker bij de jeugdteams wel wat wisselingen geweest bij de trainers en de leiders. Dat was een goed moment om de jeugdafdeling weer een impuls te geven. Om dat voor elkaar te krijgen, leek het ons geschikt om met een groep trainers deel te nemen aan de Aftrapmodule. Het is dus heel fijn dat de KNVB dit soort avonden kosteloos aanbiedt, want daardoor wordt de stap om deel te nemen voor ons heel klein.”

IMG 20240215 WA0004

De positieve ervaringen van Kurvink ving Halma ook verenigingsbreed op. “Iedereen vond het een nuttige avond. De trainers waren naderhand allemaal positief over de combinatie van een stukje theorie, met achtergrond over de verschillende leeftijdscategorieën, en praktische tips over hoe je een training kunt organiseren. Je merkt ook dat het pedagogische aspect vandaag de dag steeds belangrijker is voor een trainer. Bij de Aftrapmodule was daar dan ook voldoende aandacht voor.”

Trainersvuurtje aanwakkeren

Halma sluit af: “Met de Aftrapmodule heeft iedereen een stukje basiskennis meegekregen, zodat de trainers nu meer op één lijn zitten én zodat de eerste drempel is weggenomen voor een trainersopleiding in de toekomst. Die stap is voor mensen soms namelijk best groot. De Aftrapmodule is maar één avond, heel laagdrempelig en daarmee erg geschikt om het trainersvuurtje wat aan te wakkeren.”

Aftrapmodule helpt beginnende Pep Guardiola

Aftrapmodule helpt beginnende Pep Guardiola

Ook in het RegioVoetbalMagazine verscheen een verhaal over de Aftrapmodule