Rinus

Na de wedstrijd1
Ballen

Na de wedstrijd

Na de wedstrijd kun je spelers beter niet meer veel vermoeien met wat jij er van vond. Het belangrijkste is nu dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat. Spreek met ouders van spelers en bouw een band met ze op.

Wel kun je alle spelers bij elkaar roepen voor een gezamenlijke afsluiting. Een goed moment om de dag prettig af te ronden – ook als er is verloren. Bespreek geen technische details, daar staan de oren niet meer naar. Negeer negatieve opmerkingen over scheidsrechter of tegenstander.

Teamprestatie

Benadruk aan de kantinetafel de positieve momenten en de teamprestatie. Schenk niet te veel aandacht aan dingen die fout gaan. Een doelpunt tegen is niet altijd het gevolg van een fout, maar soms van het goede spel van de tegenpartij. Benadruk de kwaliteiten van de tegenpartij ook weer niet te veel. Dit wekt bij jouw spelers de indruk dat zij er niets van kunnen. Herken het goede en benadruk dat.

Zorg dat in het wedstrijdverslag niet alleen de doelpuntenmakers worden genoemd. Dik verloren en weinig inzet gezien? Vraag je af wat presteren voor jou betekent. Winnen en hoog eindigen op de ranglijst? Of voortgang (winst) boeken en samen met plezier bezig zijn? Luister daarom ook na de wedstrijd weer goed naar hen. Stel vragen die jou informatie geven en hen aan het denken zet.

Kantine5 0

Benadruk aan de kantinetafel de positieve momenten en de teamprestatie.

Het belangrijkste is het sociale aspect. Bedenk: in en rond voetbal doe je dingen samen. Samen douchen, wat drinken na de wedstrijd en af en toe met spelers en ouders iets anders leuks doen. Een uitje zoals bowlen, zwemmen of naar het strand. Heel goed voor de teamspirit en het spelplezier, want ze krijgen in zo’n situatie op een andere manier waardering voor elkaar. Een speler die misschien iets minder goed kan voetballen, blijkt dan ineens heel sociaal of grappig te zijn.

Afspraken na de wedstrijd

  • Iedereen handje geven. Laat de spelers elkaar na afloop handen geven. Contact houden is belangrijk, bedank ook scheidsrechter en de begeleiding van de tegenstander.
  • Coach tegenpartij. Zorg dat je nog even contact hebt met de begeleiding van de tegenstander. Een handdruk, een gesprekje, je komt elkaar weer tegen. Wees ervan bewust dat je het voorbeeld bent voor je spelers.
  • Nabespreking. Afhankelijk van de situatie kun je de nabespreking op het veld of in de kleedkamer doen. Houd het kort en laat je emoties achterwege. Benoem positieve momenten, complimenteer spelers die zich maximaal hebben ingespannen, relativeer minder leuke gebeurtenissen en onthoud voor jezelf wat op de training of de volgende keer anders kan.