Rinus

KNVB x Nike Coaching Girls 1
Header 2 KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2811

2. Inclusieve communicatie

Voetbal is een sport voor iedereen. De laatste jaren is voetbal ook steeds toegankelijker geworden en voetballen er steeds meer meiden. Toch heerst er langs het veld nog vaak een sterke mannelijke norm, waardoor meiden die voetballen zich niet altijd aangesproken voelen. Dit kan leiden tot gevoelens van uitsluiting en onzichtbaarheid. Als coach kun je hier een groot verschil in maken door je communicatie aan te passen. In dit artikel geven we je praktische tips om inclusiever te communiceren bij het coachen van voetballende meiden.

KNVB x Nike YT thumbnail Thema 2

Dit onderdeel gebruikt cookies

2. Inclusieve communicatie

Stem je taalgebruik af

Inclusieve communicatie houdt in dat je rekening houdt met alle mogelijke doelgroepen op het voetbalveld. Denk hierbij aan zaken als leeftijd, achtergrond, beperking en dus ook gender. Door je taalgebruik hierop af te stemmen, creëer je een omgeving waarin iedereen zich aangesproken voelt. Dit is cruciaal, want voetbal is een sport voor iedereen.

Een veelvoorkomend voorbeeld in het voetbal is het aanspreken van teams met ‘jongens’. Uit onderzoek blijkt dat meiden zich minder aangesproken voelen en daardoor minder snel hun hand opsteken of deelnemen. De Nederlandse taal maakt dit soms lastig, omdat we onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke vormen, zoals speler en speelster. In het Engels is dit eenvoudiger met het woord player. Het is daarom belangrijk om extra rekening te houden met je taalgebruik.

Tips voor trainers

Wil jij er als coach voor zorgen dat je iedereen aanspreekt in je meiden- of gemengde team? Volg dan de volgende tips:

1. Bespreek aanspreekvormen

Bespreek met je speelsters hoe zij aangesproken willen worden en maak hier duidelijke afspraken over. Zo voelen zij zich gehoord en weet jij hoe je ze het beste kan aanspreken.

2. Gebruik neutrale termen

Gebruik zo veel mogelijk neutrale termen zoals ‘allemaal’ of ‘team’. Dit verkleint het risico om je te verspreken en zorgt ervoor dat iedereen zich aangesproken voelt.

3. Vermijd vergelijkingen

Vergelijk meiden niet met jongens en andersom. Daarmee is de kans groot dat je één van beiden het gevoel geeft dat je de ander leuker of beter vindt. Je kan ook iets duidelijk maken zonder meiden en jongens met elkaar te vergelijken. Je kan speelsters het beste met zichzelf vergelijken. Bijvoorbeeld wanneer een actie tijdens de vorige training niet lukte, maar nu wel. Blijf dus weg bij negatieve vergelijkende uitspraken als: “zet eens door, je bent toch geen meisje” of “dit past meer bij het zesde team”.

4. Gebruik vrouwelijke rolmodellen

Gebruik niet alleen mannelijke voetballers als voorbeeld, maar verwijs ook eens naar een vrouw. Bijvoorbeeld door specifiek een mooie actie van Esmee Brugts uit te lichten in plaats van Xavi Simons. Hier herkennen je speelsters zich veel meer in, waardoor ze ook sneller geïnspireerd raken. En als je beeldmateriaal in je uitleg gebruikt, laat dan ook meiden zien in het beeld. Denk dan ook aan een divers beeld door bijvoorbeeld speelsters van alle kleuren en leeftijden te laten zien. Je kan ook nog denken aan veld, zaal en eventueel minder valide speelsters.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2617

Blijf bewust en flexibel

Door gewoonte en gewenning kan het gebeuren dat niet al je communicatie direct inclusief is. Dat is geen probleem. Wat vooral belangrijk is, is dat je speelsters merken dat je er op let en rekening houdt met ze. Zo creëer je een veilige en motiverende teamcultuur waarin iedereen zich goed voelt en optimaal kan ontwikkelen. Als voetballer en als persoon.

Samen maken we het voetbal nog leuker, beter en mooier voor iedereen. Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!

Coaching Girls

Neem contact met ons op als je vragen hebt over de Coaching Girls module

‘Inclusieve communicatie’ is een van de elf thema’s uit de Coaching Girls Module, een initiatief van KNVB en Nike om de coaching in het meiden- en gemengde juniorenvoetbal naar een hoger niveau te brengen en beter aan te laten sluiten op de behoeften van voetballende meiden. Benieuwd naar de andere onderwerpen? Ga naar de Coaching Girls-module.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2700