Rinus

Rinus op computer
KNVB Voetballen

Hoe bewerk of maak je zelf een oefening?

Je kunt gemakkelijk zelf een oefening in Rinus maken. Begin helemaal blanco en kies voor een nieuwe oefening of bewerk een bestaande Rinus oefening. Met een paar eenvoudige stappen is jouw eigen Rinus oefening gereed. In de onderstaande video vertellen we je hier meer over.

Zelf een oefening maken op Rinus

Dit onderdeel gebruikt cookies

Uitleg Rinus app

Uitlegvideo Rinus app

Op deze pagina vind je meer uitleg over het zelf maken van een oefening in de Rinus app.

Wat is een goede oefening?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van een oefening, willen we je eerst graag wat uitleg geven. Een goede oefening kent namelijk vier gouden trainingsprincipes die ervoor zorgen dat voetballers meer leren en meer plezier hebben.

Voetbalecht trainen

Spelers leren voetballen door te voetballen, niet door rondjes om het veld te rennen of alleen maar af te ronden op doel. Een oefening is vaak goed als deze ‘voetbalecht’ of ‘wedstrijdecht’ is en als de basiskenmerken van een echte voetbalwedstrijd terugkomen.

Veel prikkels en plezier

Bij trainen gaat het niet alleen om voetbalechtheid, maar ook om veel herhalingen. In het weekend spelen ze echte wedstrijden, maar oefenen in vereenvoudigde situatie ervaren spelers als leuk en is vooral leerzaam.

Organisatie en coaching

Probeer je spelers bij elke oefening in een situatie te brengen waarin ze veel werken aan de gekozen doelstelling. Dat kan door het veld kleiner of groter te maken, of te variëren met het aantal doelen of spelers. Als jij verder geen aanwijzingen geeft, is de oefening toch al leerzaam voor de spelers.

Afstemmen op leeftijd, niveau en beleving

Houd altijd rekening met de spelers in jouw team, stem de oefening op hen af. Trainingen van andere voetbalcoaches of teams zien er vaak interessant uit, maar de afstemming op jouw team is echter essentieel om de oefening te laten slagen.

Rinus zelf oefeningen maken

Wat is een goede oefening?

In dit artikel lees je alles wat je moet weten, voordat je zelf een oefening gaat maken.

Hoe werkt het?

Een nieuwe oefening is gemakkelijk gemaakt. Doorloop onderstaande stappen om eenvoudig je eigen oefening te maken.

1. Een oefening maken

Klik op Maak oefening op de homepagina van Rinus of klik op Maak oefening onder het kopje 'Losse oefeningen'.

2. Algemene informatie toevoegen

Geef je oefening een titel, bijvoorbeeld ‘4 tegen 4 met 2 kleine doeltjes’. De overige informatie hebben wij alvast voor je ingevuld, maar kun je naar wel naar wens aanpassen (leeftijd, tijdsduur en benodigde ruimte op het veld).

3. Kenmerken van de oefening

Het 'soort oefening' kenmerkt het karakter van de oefening, per soort vind je hier uitleg over als je er eentje selecteert. Kies vervolgens de doelstelling en de voetbalhandeling die je wilt verbeteren met de oefening. Let op, niet alle doelstellingen en voetbalhandelingen zijn beschikbaar voor iedere leeftijdscategorie.

4. De oefening tekenen

Teken de organisatie van je oefening en zet de pionnen, spelers en doelen op de juiste plek. Geef met loop-, dribbel, schiet of passlijnen aan welke voetbalhandelingen je wilt trainen.

5. Spelregels

In de spelregels beschrijf je bijvoorbeeld op welke manier er kan worden gescoord, wat er gebeurt als de bal buiten het veld komt, hoe er wordt doorgedraaid en eventuele bijzonderheden.

6. Makkelijker en moeilijker maken

Hier kun je aangeven op welke manier je de oefening makkelijker of moeilijker kan maken. Maak het bijv. makkelijker voor de aanvallers door het veld groter te maken.

7. Tips van de KNVB voor jouw oefening

Bij elke oefening geven wij tips op basis van de kenmerken van de oefening. Deze aandachtspunten vertellen iets over de bedoeling van de oefening en de gekozen voetbalhandeling. Deze tekst wordt automatisch toegevoegd aan jouw oefening en kun je niet aanpassen.

8. Je oefening bekijken

Nadat je jouw oefening hebt opgeslagen, kun je deze direct bekijken door te klikken op Bekijk oefening. Als je de oefening op een later moment wilt bekijken ga je naar Losse oefeningen en vink je in de filterbalk zelfgemaakt aan.

Team Rinus

Heb je vragen over het maken van jouw oefening? Wij helpen je graag verder.