Rinus

Omgaan met de Scheidsrechter
Laat jeugdvoetballers regisseur zijn van leerproces

Omgang met de scheidsrechter

De scheidsrechter is leidend, maar kan ook fouten maken. Je hebt er geen invloed op dus steek daar geen energie. Deze energie kun je goed gebruiken voor het helpen van je spelers.

De intentie van een scheidsrechter is om het spel eerlijk te leiden. Hij/zij wilt de regels van het spel handhaven. Hij kan daarbij, net als spelers zelf, fouten maken. Zijn of haar intentie is echter altijd het nemen van de juiste beslissing, anders zou hij/zij de beslissing niet maken.

Hoe gaan we om de met de scheidsrechter?

  • Denk aan je voorbeeldrol. Zorg voor een positieve, ontspannen uitstraling, heb contact met de scheidsrechter. Aan jou is af te lezen hoe spelers bij omstreden beslissingen reageren.
  • Maak afspraken. De scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Geen discussie, accepteren. Bespreek wat je doet bij ongewenst gedrag van jouw spelers; de scheidsrechter ziet niet alles. Bijvoorbeeld vijf minuten wissel.
  • Ken de spelregels. Laat spelregels aan de orde komen tijdens trainingen en wedstrijdbesprekingen: buitenspel, terugspeelbal, directe en indirecte vrije trappen. Hoe kunnen we de buitenspelregel beter gebruiken?
  • Kweek begrip. Leg uit hoe moeilijk het is om scheidsrechter te zijn en dat hij, net als spelers, ook fouten mag maken. Laat oudere pupillen en junioren wedstrijdjes fluiten bij de jongere pupillen.
  • Laat je niet gek maken. Hoe onterecht een beslissing soms ook is, concentreer je op het voetballen. Niets mooier om na afloop een erg partijdige scheidsrechter vriendelijk te bedanken. Een echte thuisfluiter? Spreek hem in de rust even respectvol aan. Gaat hij ermee door, dien dan na afloop een klacht in bij de bestuurskamer. Afhankelijk van de ernst speel je het aan het bestuur van je eigen vereniging door. Het is aan hen of een signaal aan de KNVB wordt gegeven.