Rinus

Ondersteuning laptop
Basisprincipes

Hoe werkt Rinus?

Rinus is een online tool ontwikkeld voor alle jeugdtrainers in Nederland. Het bevat oefeningen, trainingen en meerweekse programma's, allemaal ontwikkeld vanuit de voetbalvisie die de KNVB omarmt: met plezier beter leren voetballen. Je kunt op dit platform terecht voor al jouw voetbaluitdagingen. Of je nu voor het eerst een team gaat coachen en begeleiden of al in het bezit bent van een KNVB-diploma.

Wat kun je hier allemaal vinden?

 • Weet je niet altijd hoeveel spelers je hebt per training, wil je wel een ontwikkellijn volgen maar per week zelf een training kiezen of wil je trainen op een specifieke doelstelling? Maak dan gebruik van een Trainingsplan. Met een trainingsplan kun je snel de juiste training zoeken en heb je veel keuzevrijheid.
Trainingsplan

Trainingsplan

Klik hier en creëer een trainingsplan dat past bij de situatie van jouw team.

 • Wil je een aantal weken leuke trainingen geven? Klik dan op Meerweekse programma's en kies uit één van de 30 KNVB programma's die wij voor elke leeftijdscategorie hebben ontwikkeld. Of stel zelf een programma samen, gebruik het zelf of deel deze met andere trainers.
Meerweeks programma

Meerweeks programma's

Hier vind je verschillende meerweekse programma's voor alle leeftijdscategorieën en kun je zelf een meerweeks programma maken.

 • Zoek je concrete voorbeelden van kwart veld, half veld of circuit trainingen? Klik dan op Training en kies één van de 160 trainingen die per leeftijdscategorie zijn ontwikkeld verdeeld over reguliere-, circuit- en toernooi trainingen.
Complete trainingen

Complete trainingen

Hier vind je complete trainingen voor alle leeftijdscategorieën en kun je zelf trainingen samenstellen.

 • Zoek je inspiratie? Bekijk dan de verschillende Oefeningen die we hebben ontwikkeld. Het platform bestaat uit meer dan 350 unieke oefeningen, gecategoriseerd op leeftijd, doelstelling, voetbalhandeling en de grootte van het veld. Met deze oefeningen kun je zelf een training samenstellen.
Losse oefeningen

Losse oefeningen

Hier vind je verschillende oefeningen voor alle leeftijden. De oefeningen zijn uitdagend voor spelers, geven veel prikkels en plezier.

 • Heb je vragen over hoe je iets moet doen of wil je gewoon iets meer weten over voetbal? Klik dan op Tips, trucs en meer en lees onze kennis over het coachen en begeleiden van een team, training en wedstrijd door het seizoen heen.
Doelstellingen

Tips, trucs en meer

Hier vind je alle informatie over het coachen en begeleiden van team tijdens een voetbalseizoen.

Zo kun je snel aan de slag

Stap 1. Inloggen

 1. Open de pagina knvb.nl/rinus of open de Rinus app en klik op Inloggen en maak gebruik van je KNVB-account.
 2. Klik op Registreren en maak een nieuw KNVB-account aan als je nog nooit gebruik hebt gemaakt van Voetbal.nl, Wedstrijdzaken app, Het Nieuwe Fluiten app.
Inloggen rinus

Stap 2. Maak een team aan

 1. Bij de eerste inlog wordt gevraagd om een team aan te maken. Je kunt kiezen uit twee opties. Selecteer de optie die bij jouw past en maak een team aan.
 2. Geef aan op welke dagen jouw team traint. Deze gegevens zijn nodig voor onder andere het maken van een Trainingsplan op maat.
 3. Je bent nu klaar om aan de slag te gaan.
Maak een team aan

Stap 3. Selecteer een trainingsplan
Als beginnende trainer is het misschien lastig om te bedenken wat voor trainingen je wil geven. Met een Trainingsplan kun je gelijk aan de slag.

 1. Klik na het aanmaken van een team op Kalender.
 2. Klik vervolgens op + Trainingsplan.
 3. Om snel te starten kies je bij de vraag Waar wil je de komende periode op focussen voor Gevarieerd. Selecteer een startdatum en de lengte van het trainingsplan. Kies vervolgens voor de optie Trainingsplan automatisch invullen en klik vervolgens op Trainingsplan toevoegen.
 4. Het trainingsplan is gecreëerd en toegevoegd aan je kalender. Je kunt nu aan de slag!
Trainingsplan aanmaken

Opbouw van een training

Elke training heeft dezelfde simpele opbouw. De pagina bestaat uit de kenmerken van de oefeningen, het doel van de oefeningen en het materiaal dat je nodig hebt om ze uit te voeren.

Kenmerken: Onder de titel van de training vind je de kenmerken van de training:

 • voor welke leeftijd(en) de training gemaakt is
 • het aantal spelers die nodig zijn voor de training
 • hoeveel ruimte je minimaal nodig hebt op het veld om de training uit te voeren
 • de duur van een training

Doel: Hier staat waar de training over gaat.

Dit heb je nodig: Hier staat welke materialen je nodigt hebt voor de trainingen.

Oefeningen: Een training bestaat uit meerdere oefeningen. Elke oefening bestaat uit een afbeelding, een materialenlijst, een uitleg over de oefening en een illustrerende video.

Informatie training

Meer informatie

Klik op het blok hieronder om meer informatie te vinden over Rinus.

Gang1 1

De basisprincipes van Rinus

Klik hier voor meer informatie over Rinus.