Rinus

KNVB x Nike Coaching Girls 1
Header 2 KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2811

5. Grenzen verleggen

Voetbal is een sport waarbij je af en toe grenzen moet verleggen om jezelf te blijven ontwikkelen. Voor veel jonge meiden brengt dit vaak een specifieke uitdaging met zich mee. Doordat zij over het algemeen snel hersenverbindingen aanmaken, zien zij eerder de gevolgen van hun acties in. Deze uitdagingen kunnen zowel voordelen als nadelen hebben voor hun ontwikkeling als voetballer.

KNVB x Nike YT thumbnail Thema 5

Dit onderdeel gebruikt cookies

5. Grenzen verleggen

Waar jongens vaak wat langer impulsief blijven handelen, denken meiden al vroeg na over de (mogelijke) resultaten van hun acties. Hierdoor komen ze minder snel in de problemen door overhaaste keuzes en gaan ze effectiever te werk. Dit werkt in hun voordeel! Maar deze vroege ontwikkeling heeft ook een keerzijde. Meiden zoeken daardoor namelijk veel minder snel hun eigen grenzen op. En dat terwijl het opzoeken van grenzen juist cruciaal is om je te kunnen ontwikkelen als persoon én als voetballer.

Niet op willen vallen

Meiden willen vaak graag gemiddeld zijn, terwijl jongens zich juist meer willen onderscheiden. Uit angst om te veel op te vallen - zowel positief als negatief - kiezen veel meiden daarom vaak voor de veilige weg. Wanneer ze niet positief willen opvallen, nemen ze geen gewaagde beslissingen en acties. Dit kan ertoe leiden dat ze hun potentieel niet benutten, de uitdaging verdwijnt en ze het spelletje op een gegeven moment zelfs saai gaan vinden. Wanneer ze niet negatief willen opvallen, kan dit er juist voor zorgen dat meiden dingen gaan doen die boven hun kunnen liggen. Dit kan bijvoorbeeld als gevolg hebben dat meiden geblesseerd raken, faalangst ontwikkelen of zich gaan verstoppen in de groep.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 3023

Tips voor trainers

Kortom, meiden hebben een unieke manier van denken op het veld. Ze kunnen beter overzien wat de gevolgen van hun acties zijn, maar dit kan hen ook beperken. Als coach kun je ze helpen door de volgende tips toe te passen:

  1. Daag meiden uit om zichzelf te verbeteren. Benader ze positief door ze te belonen als ze nieuwe dingen proberen. Blijf altijd positief en eerlijk, ook als het een keer mislukt.

  2. Meiden hebben sneller de neiging om te zeggen ‘ik kan het niet’ of ‘ik leer dit toch nooit’. Laat ze weten dat iets 'nog niet kunnen' heel normaal is en dat oefenen en fouten maken zin heeft en zelfs leuk kan zijn.

  3. Creëer een sfeer waarin je meiden stimuleert om uit hun comfortzone te stappen. Als je bijvoorbeeld merkt dat een speelster meer uitdaging nodig heeft, laat haar dan eens bij een ouder of hoger team meetrainen. Begeleid dit proces goed door ervoor te zorgen dat ze zich op haar gemak voelt. Bijvoorbeeld door haar kennis te laten maken met de coach en de andere speelsters.

  4. Geef meiden autonomie en stimuleer ze om zelf keuzes te maken. Meiden kunnen erg volgzaam zijn, wat als trainer natuurlijk in sommige gevallen heel prettig is. Maar juist deze volgzaamheid kan hun ontwikkeling afremmen. Geef ze daarom ook het gevoel van autonomie, waarbij ze zelf initiatief kunnen nemen en beslissingen durven maken. Moedig ze aan om in onverwachte situaties een eigen plan te trekken, in plaats van te wachten op jouw aanwijzingen.

Hoe begeleid je een speler naar een ander team?

Bij meiden spelen medespeelsters een belangrijke rol in het wel of niet verleggen van grenzen. Wanneer een speelster bijvoorbeeld de overstap naar een hoger team kan maken, is de groepsdruk vanuit het team vaak groot om toch te blijven. Waar jongens over het algemeen snel ja zeggen, reageren meiden vaak behoudender omdat ze zich afvraagt wat haar teamgenoten daarvan vinden en zij het team niet in de steek wil laten.

Pas daarom de volgende tips toe wanneer een speelster de overstap kan maken naar een ander team:

  1. Laat haar samen met een teamgenootje meedoen bij het andere team. Wel belangrijk dat het teamgenootje ook klaar is voor die stap.

  2. Maak teamgenoten bewust van het feit dat het belangrijk is voor de speelster om bij een ander team mee te doen. Bijvoorbeeld door in te spelen op de trots zodat de medespeelsters haar gaan aanmoedigen.

  3. Laat haar kennis maken met de nieuwe coach en speelsters.

  4. Wees aanwezig bij de eerste training/wedstrijd met het andere team.

  5. Geef haar tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Bespreek en schets haar ontwikkelmogelijkheden samen met haar.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2404

Door meiden goed te begeleiden, help je ze om over hun grenzen heen te stappen. Zo benutten ze hun volledige potentieel en blijven ze gemotiveerd om zich als voetballer én als persoon verder te ontwikkelen. Heb je vragen of wil je meer tips? Neem dan contact met ons op!

Coaching Girls

Neem contact met ons op als je vragen hebt over de Coaching Girls module.

‘Grenzen verleggen’ is een van de elf thema’s uit de Coaching Girls Module, een initiatief van KNVB en Nike om de coaching in het meiden- en gemengde juniorenvoetbal naar een hoger niveau te brengen en beter aan te laten sluiten op de behoeften van voetballende meiden. Benieuwd naar de andere onderwerpen? Ga naar de Coaching Girls-module!