Rinus

Makkelijk1
19358356

Oefening te makkelijk of te moeilijk?

Een oefenvorm die spelers beter leert opbouwen, verloopt glad. Het aanvallende team creëert de ene kans na de andere. De moeilijkheidsgraad kan wel wat omhoog. Je wilt je spelers leren nóg beter op te bouwen en maakt de vorm moeilijker.

Als een vorm te makkelijk is – of te moeilijk – verliezen spelers hun motivatie en concentratie. Het is de kunst de vorm precies zo af te stellen dat het ze uitdaagt om íets meer hun best te doen. Een ‘dwingende organisatie’ noemt men dat. Spelers beleven er dan ook meer plezier aan. Geef ze daarbij wel de ruimte om zelf oplossingen te bedenken.

Coachen

Je maakt een vorm voor de aanvallende partij moeilijker door de weerstand te verhogen. Je maakt de ruimte smaller of korter of je breidt het team van de tegenpartij uit met een extra speler. Je kunt ook de spelregels aanpassen, maar pas hier wel mee op. Een opdracht als 'doelpunten tellen alleen na een finale pass, niet na een solo' is niet wedstrijdecht. Je kunt wel het verdedigende team helpen door ze slimme tips te geven bij het storen. Voetbal zelf niet mee als steun, ook dat is niet wedstrijdecht.

Lukt het de spelers niet om de bedoeling van de vorm te realiseren? Dan verlaag je de weerstand

Lukt het de spelers niet om de bedoeling van de vorm te realiseren? Dan maak je de vorm juist makkelijker door de weerstand te verlagen. Komt het aanvallende team bijvoorbeeld niet tot een goede opbouw, dan maak je de ruimte langer of breder of geef je ze een extra speler. Pas op met een overtal van twee spelers in een oefenvorm met richting (dus geen positiespel). Dit is een ongelijke vorm waardoor beide teams niet worden uitgedaagd. Vraag je steeds af of de aangepaste vorm nog wel voetbaleigen is. Er moeten medespelers zijn, tegenstanders, spelregels, een afgebakende ruimte, beide teams moeten kunnen scoren en... er moet een bal zijn.

Denk er ook aan dat de aanpassing nog voldoet aan de doelstelling. Als je het voor het verdedigende team moeilijker wilt maken de opbouw te verstoren, is het niet logisch spelers van het andere team de bal maximaal twee keer te laten raken. Maak liever het veld groter. Vraag je steeds af of de aanpassing ook leidt tot het gewenste effect. Veroveren de verdedigers de bal in de grotere ruimte nog steeds te vaak? Dan is een extra aanvaller een logische vervolgstap.

Makkelijk1

Losse oefeningen

Laat je inspireren door deze oefeningen.