Rinus

Laat jeugdvoetballers regisseur zijn van leerproces
Amateurvoetbal 1 1

Warming up voor O13 en hoger

Vanaf O13 moet de warming-up met bal voorafgegaan worden door een warming-up zonder bal, zoals loopvormen met dynamische rekvormen (hakken, billen, knieheffen). De spieren van spelers in de leeftijdscategorie O13, aan het begin van de groeispurt, kunnen wel wat extra doorbloeding gebruiken.

Een minder explosieve start voorkomt blessures en brengt de groep ook meteen in de sfeer van de training. Beperk dit moment tot vijf minuten en vervolg met een langere warming-up met bal. Daarin oefenen de spelers het dribbelen, aannemen, passen of schieten, passend bij het doel van de training en gericht op het verbeteren van deze voetbalhandelingen.

Hieronder drie voorbeeld pagina's van warming-up varianten voor voetbalteams van onder 13 en hoger, verdeeld over de drie teamfuncties; aanvallen, verdedigen en omschakelen.

Warming up voetbaltraining

Warming-up gericht op aanvallen (O13 en hoger)

Bekijk hier drie warming-up voorbeelden die gericht zijn op trainingen met de doelstelling aanvallen. De drie warming-up voorbeelden dienen als variatie en kunnen dus apart van elkaar gebruikt worden.

Trainerstip Voetbalecht trainen

Warming-up gericht op omschakelen (O13 en hoger)

Bekijk hier drie warming-up voorbeelden die gericht zijn op trainingen met de doelstelling omschakelen. De drie warming-up voorbeelden dienen als variatie en kunnen dus apart van elkaar gebruikt worden.

Inhoud van een training

Warming-up gericht op verdedigen (O13 en hoger)

Bekijk hier drie warming-up voorbeelden die gericht zijn op trainingen met de doelstelling verdedigen. De drie warming-up voorbeelden dienen als variatie en kunnen dus apart van elkaar gebruikt worden.