Rinus

KNVB x Nike Coaching Girls 1
Header 2 KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2811

9. Blessures

Als coach wil je natuurlijk dat je speelsters een leven lang blessurevrij kunnen voetballen. Helaas loopt iedereen het risico om binnen of buiten de lijnen geblesseerd te raken. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die jij als coach kan nemen om het risico voor je speelsters te verminderen. In dit artikel delen we praktische tips om blessures te voorkomen en je team fit te houden.

KNVB x Nike YT thumbnail Thema 9

Dit onderdeel gebruikt cookies

9. Blessures

Vaker stoppen door blessures

Onderzoek toont aan dat meiden vaker stoppen met voetballen vanwege blessures dan jongens. Er is nog veel onduidelijkheid over de precieze oorzaken, mede omdat er weinig onderzoek wordt gedaan naar het vrouwelijke lichaam in sport. Wat we wel weten, is dat er lichamelijke verschillen zijn tussen jongens en meiden. Vooral vanaf de puberteit is het belangrijk hier rekening mee te houden. Meiden hebben bijvoorbeeld vaker last van knie- en enkelblessures terwijl jongens vaker last hebben van de hamstring.

Verrassend genoeg is onderbelasting vaak een boosdoener bij meiden. Als trainingen structureel minder intensief zijn dan wedstrijden, raken speelsters tijdens wedstrijden overbelast. Dit vergroot de kans op blessures aanzienlijk. Speelsters kunnen dan niet blijven handelen op de intensiteit en duur die de wedstrijd vraagt.

KNV Bx NIK Ex Coachinggirls 2940
Een andere factor voor blessures en overbelasting is regelmatig invallen bij andere teams.

Door structurele tekorten op clubs spelen meiden regelmatig meer dan één wedstrijd in een weekend. Vaak zijn dit ook steeds dezelfde speelsters. Het is geen probleem als het af en toe gebeurt om een ander team uit de brand te helpen, maar op lange termijn zorgt dit ook voor blessures. Zorg daarom voor structurele oplossingen zoals invalschema’s om blessures te voorkomen.

Hou je team fit

Pas deze vier tips toe om je team fit te houden.

  1. Train op wedstrijdniveau
    Zorg dat je trainingen qua duur en intensiteit lijken op echte wedstrijden. Zorg voor voldoende intensieve trainingsvormen. Door je speelsters conditioneel uit te dagen, bereid je ze voor op wat er tijdens de wedstrijd van hen wordt gevraagd.

  2. Gebruik VoetbalFit
    Pas oefeningen uit VoetbalFit toe in je trainingen. Dit programma is speciaal ontwikkeld door de KNVB om de kans op veelvoorkomende blessures te verkleinen en spelers fitter te maken. VoetbalFit biedt informatie en oefeningen gericht op kracht, coördinatie en flexibiliteit. Je kan deze oefeningen een plek geven tijdens de warming-up of opstartvorm van je training.

  3. Wees alert op herstel
    Na een zware wedstrijd hebben speelsters 48 tot 72 uur nodig om volledig te herstellen. Let op signalen als spierpijn en vermoeidheid. Dit kan betekenen dat een speelster nog niet volledig is hersteld en nog geen volgende wedstrijd kan spelen zonder verhoogde kans op blessures. Sommige speelsters tonen deze signalen niet uit zichzelf, ondanks dat ze er wel last van hebben. Stel ze daarom ook af en toe de vraag hoe ze zich voelen.

  4. Bouw rustig op na blessures
    Bouw de belasting na een blessure voorzichtig op. Als trainer ben je medeverantwoordelijk voor een veilige terugkeer van je speelsters naar trainingen en wedstrijden. Volg de instructies op die een speelster krijgt van specialisten zoals een fysiotherapeut of huisarts.

Zwangerschap en voetbal

Zwangerschap heeft invloed op de belastbaarheid van een speelster. Vanaf ongeveer tien weken zwangerschap worden de weefsels weker, waardoor de kans op blessures toeneemt. Laat zwangere speelsters in een gecontroleerde omgeving sporten, zonder duels en onverwachte situaties. In de laatste weken van de zwangerschap is het verstandig om sportactiviteiten te minimaliseren en vooral te blijven bewegen.

Na de zwangerschap kunnen vrouwen vaak prima terugkeren in het voetbal. Bouw de belasting wel langzaam op en volg ook hier weer de adviezen van specialisten. Elke zwangerschap is anders, dus neem de adviezen van begeleidende artsen altijd serieus.

Door deze tips toe te passen, verklein je de kans op blessures bij je speelsters. Zo kunnen ze met plezier blijven voetballen! Heb je vragen of wil je meer weten over blessurepreventie? Neem dan contact met ons op.

Coaching Girls

Neem contact met ons op als je vragen hebt over de Coaching Girls module.

‘Blessures’ is een van de elf thema’s uit de Coaching Girls Module, een initiatief van KNVB en Nike om de coaching in het meiden- en gemengde juniorenvoetbal naar een hoger niveau te brengen en beter aan te laten sluiten op de behoeften van voetballende meiden. Benieuwd naar de andere onderwerpen? Ga naar de Coaching Girls-module!